Fáraóhangya

MONOMORIUM PHARAONIS

Fáraóhangya (dolgozó)

Megjelenése:

A dolgozók (csökevényes ivarszervű nőstények) kb. 2 mm hosszúságú, sárgásbarna színű, rágó szájszervvel rendelkező hangyák. A hímek a dolgozókkal azonos méretűek, azonban feketék, szájszervük csökevényes, szárnyasak. A királynő 4 mm nagyságú, a dolgozóknál sötétebb színű, különösen a potrohán, kezdetben szárnyas. A csápjuk térdesen hajlott, a csúcsa felé kiszélesedő. A tort a potrohhal karcsú nyél köti össze, amely két részre tagolódik, a fáraóhangya ún. kétbütykű hangya.

Életmódja:

Afrikai eredetű faj, amely ma már minden kontinensen előfordul. Elsősorban a trópusokon gyakori, de a mérsékelt égövön is széles körben elterjedt, és megtalálható olyan fűtött épületekben, ahol megfelelő táplálék folyamatosan rendelkezésére áll. Fejlődési módja teljes átalakulás.

A királynő alkalmanként 10-12 petét rak, egész élete során mintegy 400 darabot. A lárvák megjelenése és nevelése a kolónia szintjén ciklikus, tehát a királynő peterakási aktivitása periodikus. Azonban a kolóniában jellemzően több királynő van jelen, a fáraóhangya többkirálynős (polygyn) faj. A megtermékenyítés a bolyon belül is történhet, ilyenkor a nőstény el sem hagyja a fészket, szárnyát elhullatva a boly egy újabb leánykolóniáját hozza létre.

A petétől az imágó megjelenéséig általában 25-54 nap telik el. A petéből egy héten belül kel ki az első stádiumú lárva, fejlődése kb. 3 hétig tart. A hímek élettartama a párosodás után kb. 4 hét. A királynő kb. 1 évig él. Egy kolónia akár több százezer egyedből állhat. Túlnépesedés esetén egy királynő néhány dolgozóval és lárvával új kolóniát alapít. Azokon a területeken, ahol már sikeresen megtelepedett, ez terjedésének fő módja.

A dolgozók elsősorban éjjel keresnek fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmú táplálékot, esetleg apró rovarokat. Előszeretettel fogyasztja a háztartásban előforduló élelmiszereket pl. cukrot, mézet, süteményeket, vajat, húst. Laboratóriumi megfigyelés szerint a 2 napig éheztetett dolgozók intenzíven gyűjtötték a cukoroldatot, valamint a szilárd fehérjét (nedves tojássárga por), de a lipidtartalmú anyagokat (mogyoróolaj) csak több napos éhezést követően gyűjtötték be aktívan. Ugyanebben a vizsgálatban azt is megfigyelték, hogy a cukoroldatot és a szilárd fehérjét elsősorban az idősebb lárváknak vitték a dolgozók, míg a mogyoróolajjal minden lárvastádiumot etettek. A cukrot és a mogyoróolajat a dolgozók egymás közt is szétosztották.

Elterjedése: 

Kozmopolita faj.

Jelentősége:

Különböző kórokozók mechanikai vektora lehet, ezért különösen a kórházakban megtelepedő kolóniák érdemelnek kiemelt figyelmet. A kiterjedt kolóniák számottevő mennyiségű élelmiszert fogyaszthatnak el.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent