Házi egér

MUS MUSCULUS

Házi egér

Megjelenése:

Apró, vékony testalkatú rágcsáló. A fejéhez viszonyítva nagy fülei és apró, fekete gombszemei vannak, farka csupasz és hosszú, orra hegyesen végződik. A felnőttek általában 10-20 gramm tömegűek, de a legnagyobb példányok testtömege akár a 30 grammot is elérheti. Testhossza 70-105 mm, farokhossza 64-97 mm. A bunda színe a hasoldalon szürke, a hátoldalon általában szürkésbarna.

Életmódja:

Közép-ázsiai eredetű faj, amely az ember közvetítésével (főként a hajózással) terjedt szét világszerte.

Jellemző előfordulási helyei az épületek és azok közvetlen környezete, a bevásárlóközpontok, az élelmiszeripari létesítmények, vidéken pedig a szántóföldek és terménytároló épületek.

Kedvelt táplálékai a növényi magvak és a különböző gabonafélék, de előszeretettel fogyaszt magas zsír- fehérje- és cukortartalmú táplálékot is (pl. szalonna, csokoládé, vaj). A patkányoktól eltérően minimális a vízfogyasztásuk, különösen, ha a rendelkezésre álló táplálékok közt magas nedvességtartalmú is van.

Jellemzően éjszakai aktivitásúak, de bizonyos helyeken nappal is mozognak; ez nem feltétlenül jelent nagy populációméretet!

Látásuk jóval kevésbé fejlett, mint szaglásuk, hallásuk, íz- és tapintóérzetük, emellett színvakok.

Fészkét a szabadban a talajban vagy valamilyen felhalmozott anyag között, épületekben pedig gyakran a falban, fal mellett alakítja ki. A fészket különböző anyagokkal béleli (pl. papír, textilszálak), alakja labdaszerű, átmérője jellemzően 10-15 cm.

A megtermékenyítést követő 19-21. napon általában 5-7 kölyök születik. Az újszülött egerek csupaszok, szemük zárt, de a fejlődésük nagyon gyors, és 2 hetesen már szőrösek, szemük, fülük nyitott. Hamarosan elkezdik feltérképezni a fészek közvetlen környezetét, 3 hetes koruktól pedig képesek szilárd táplálékot fogyasztani. Az elválasztást követően hamarosan (6-10 hetes korukra) ivaréretté válnak. Jellemzően két szaporodási időszak különül el, egy tavasszal és egy ősszel, bár zárt térben folyamatosan szaporodik. Optimális körülmények esetén évente 3-4 (házakban akár 5) generáció is felnevelkedhet.

Élettartama kb. 2-3 év.

Kiváncsiak, jól úsznak, ügyesen másznak, gyorsan futnak. Farkukkal rendkívül ügyesen egyensúlyoznak a póznákon és köteleken való függeszkedéskor.

Mivel csak olyan helyen telepszenek meg, ahol rendelkezésre áll megfelelő táplálék és búvóhely, a jellemző napi mozgáskörletük egy kb. 3-9 méter sugarú kör.

Elterjedése: 

A hazánkban élő faj kelet felé egész Ázsiában, nyugat felé a Németország – Ausztria – Balkán-félsziget vonalig fordul elő. (Ettől nyugatra Európában, valamint egész Afrikában és Amerikában a M. domesticus fordul elő.)

Jelentősége:

A fertőző agyhártyagyulladást és a salmonellosist közvetítheti emberre. Az élelmiszert és a takarmányt fogyasztja (naponta kb. 3 grammot) és eközben szennyezi is. A termények tárolására szolgáló helyeket, göngyölegeket is károsítja. Tevékenysége során jelentős károkat okozhat az elektromos vezetékekben, és eszközökben (pl. számítástechnikai eszközök) is.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent