Házi légy

MUSCA DOMESTICA

Házi légy (imágó)

Házi légy (petecsomó)

Megjelenése:

Az imágók 6-9 mm hosszúak. Színük egérszürke, a torhátukon négy hosszanti fekete sáv húzódik. Szájszervüket egy pár szivacsszerű szerv, a labella alkotja, szívó működésű, nyugalmi állapotban visszahúzható. A hengeres testű lárva feji része elvékonyodik, a kitines szájhorgok közül a baloldali csökevényes.

Életmódja:

A legjelentősebb szinantróp, vagyis az ember közelében élő légyfaj. Az imágók táplálékspektruma széles, a lárvák pedig a legkülönfélébb anyagokban képesek kifejlődni. A megtermékenyített nőstények egyhetes koruktól kezdve csomókban rakják le petéiket, egyszerre 75-150 darabot. A repülő alakok 15-25 napig élnek, ezalatt a nőstények 4-6 alkalommal ismétlik meg peterakásukat. Lárváik legjobban sertéstrágyában és baromfiürülékben fejlődnek, de alkalmas lárvanevelő anyag számukra az egyéb állati bélsár, az emberi ürülék, valamint szinte bármilyen bomló, rothadó szerves anyag. A 90%-nál magasabb nedvességtartalmú közegben, így pl. hígtrágyában a lárvák elpusztulnak. Az első stádiumú lárvák a pete lerakását követően 12-18 óra múlva megjelennek. Fejlődésük három stádiumon keresztül, ideális körülmények között 3-5 napig tart. Az utolsó stádiumú lárvák táplálkozásukat felfüggesztik, és a tenyészőhely széle felé, a szárazabb, kevésbé meleg helyek irányába vándorolnak, a bábozódáshoz alkalmas helyet keresve. A bábbölcső (pupárium) érettségi fokát fokozatosan sötétedő színe jelzi. A bábállapot kb. 4-5 napig tart. A petéből tehát legkorábban 8 nap múlva alakul ki az imágó, a folyamat azonban erősen hőmérsékletfüggő:

hőmérséklet (ºC)petéből imágó (nap)
33-358
309-11
2515-18
2019-22
1823-30
10-1540-50

Szabadban az időjárástól függően évente 10-12 nemzedéke fejlődik ki. A házi légy rendszerint imágóként áttelel, de fűtött helyeken télen is tenyészik.

Elterjedése: 

Kozmopolita faj, az ember környezetében mindenütt megtalálható, ahol van számára alkalmas tenyészőhely.

Jelentősége:

Kórokozók mechanikai vektoraként lehet jelentős, mivel számos emberi és állati megbetegedés kórokozóját képes átvinni. Ennek fő módozatai:

  1. mechanikai átvitel a kültakarón – főleg a lábak végén lévő páros tapadókorongokhoz (pulvillus) kötődnek könnyen a vírusok, baktériumok és protozoák, de a testfelületre is tapadhatnak kisebb részecskék, nagyfokú viszkozitásuk miatt elsősorban a sertés-, baromfi- stb. trágya részecskéi.
  2. ürülékkel – a légy tápcsatornáján fertőzőképességük megtartásával haladnak át bizonyos kórokozók.
  3. regurgitációval – a légy által a szilárd táplálék elfolyósítása céljából kijuttatott “hányadékkal” a tápcsatornájában lévő patogének kerülhetnek az élelmiszerre.

Tömeges előfordulása nyugtalanítja az állatokat és az embert.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent