Törpeszúnyogok családja

CERATOPOGONIDAE

Törpeszúnyog (Culicoides sp., imágó)

Megjelenésük:

Apró, 1-6 mm-es, hosszúkás testű, enyhén púpos hátú, fonalascsápú kétszárnyúak. A szájszervek felépítése a csípőszúnyogokéhoz (Culicidae) hasonló, de minden alkotórész rövidebb, a fej hosszúságánál nem hosszabbak. Csápjuk 14-15 ízből áll. Lábaik vékonyak, erősek, de nem hosszúak. Szárnyaik szélesek, rajtuk világos vagy sötét foltok láthatók, nyugalmi helyzetben egymást keresztezik a potrohon.

Életmódjuk:

A törpeszúnyogok jelentős részének nőstény imágói gerincesek vagy rovarok vérszívói, illetve apró rovarokat zsákmányoló ragadozók. A vérszívó nőstények szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek. Vannak kifejezett gazdafajlagossággal rendelkező fajok. A Culicoides nem fajai a párás, meleg időt kedvelik, leginkább szürkületben és éjszaka táplálkoznak. Az imágók nem repülnek messzire a tenyészőhelytől, attól általában maximum néhány száz méterre távolodnak el.

A nőstények egyszerre általában 30-450 petét raknak a nedves talajra, trágyakupacokba vagy fák üregeibe. Lárváik alakja és életmódja is igen változatos. A petéből 2-9 nap múlva kelnek ki, fejük jól fejlett, testük 11 szelvényből áll, fejlődésük során háromszor vedlenek. A lárvafejlődés hónapokig tart. Sok faj lárvája állóvízben vagy nedves talajban fejlődik, de ismertek szikes vizekben, trágyában, lombos fák sebeiben élő fajok is. A lárvák lehetnek ragadozók, alga- vagy gombaevők. A negyedik stádiumú lárvák 2-4 mm hosszú bábokká alakulnak, amelyekből néhány nap múlva kelnek ki az imágók. Európában a legtöbb fajnak évente egy nemzedéke alakul ki.

Elterjedésük: 

Több, mint 4000 fajuk ismert. A hazai fauna feldolgozatlan, becslés szerint több mint 400 faj fordul elő, de eddig valójában alig több, mint 100 fajt publikáltak.

Jelentőségük:

Csípésük fájdalmas, tömeges jelenlétük nyugtalanítja az állatokat, ezáltal csökkent takarmányhasznosítást és tejtermelést idéznek elő. Vérszívásuk során különböző arbovírusokat terjesztenek. Állategészségügyi szempontból legfontosabbak a Culicoides fajok, amelyek a juhok kéknyelvbetegségének vektorai. Mechanikai vektorai a szarvasmarhát károsító különböző fonálféreg fajoknak. Csípéseik lovakban túlérzékenységi reakció következtében kialakuló bőrgyulladást okozhatnak.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent