A csótány

Társasházak betolakodói – 1. rész

Hogyan kerül a csótány a lakásunkba?

Biztos sokan felteszik ezt a kérdést, akikkel ez az undort keltő kártevő néz szembe az otthonukban, miután például kinyitották a mosogató alatti kisszekrény ajtaját.

Ez fut először át az ember agyán, amikor próbál okot keresni, hogy miért jelenhet meg ez a kártevő az otthonában, amikor folyamatosan takarít és rendben tart mindent. Kétségünk ne legyen: ez a jelenet bármelyik társasház bármelyik lakásában játszódhatna. Az egyik legnagyobb tévhit a csótánnyal kapcsolatban, hogy csak és kizárólag a kosszal teli és rendetlen lakásokban jelenhet meg. Egy társasház, vagy bármilyen lakóépület számtalan búvóhelyet és közlekedési lehetőséget teremt elő a rovarok számára a szellőzőkön, csőrendszereken, réseken és repedéseken keresztül.

Az épületekben megtalálható központi kukatárolók és szemétledobók jó kiindulópontot jelenthetnek nekik a tovább terjeszkedésre, de sok más táplálékot is találnak az ilyen létesítményekben, így például a mosogatók lefolyójában megtapadó ételmaradékok is vonzzák őket.

Csótány fajták

Hazánkban a két legelterjedtebb faj a konyhai csótány és a német csótány. Mindkettőre jellemző, hogy igen kedvelik a meleget, a sötétet és a párát, amit leginkább az ilyen épületek biztosítanak a számukra. Az életmódjukból adódóan legfőképp az előbb említett szeméttárolóknál, vagy akár a csatornákban tartózkodnak, ahol folyamatosan táplálkoznak a fertőző és kórokozókkal teli anyagokból. Innen könnyedén tovább vándorolnak a lakásainkba, ahol rosszabb esetben kontaktusba kerülnek az élelmiszereinkkel és beszennyezhetik azokat. Ezáltal a fertőző betegségek terjesztésében is aktív szerepük van.

Az előbb leírt okok miatt tehát mindenképpen fontos mielőbb kezelni a problémát, ha például egy társasház egyik lakása épp a mi otthonunk, hiszen ezek a kártevők, a nekik megfelelő életkörülmények között gyorsan szaporodnak.  A csótányirtás bár egyszerű dolognak tűnik, de a gyakorlatban egyáltalán nem az. Kritikus fertőzöttségi szint esetén mindenképp érdemes kártevőirtó szakemberhez fordulni, de ha magunk szeretnénk a problémát még a gyökerében elfojtani, vagy alacsony fertőzöttség esetén először saját hatáskörben védekezni ellenük, fontos hogy megfelelő termékhez nyúljunk, amivel biztonságosan és gyorsan tudjuk kivitelezni a csótányirtást.

A csótányok kiirtása

Az Ekoprevent lakossági kínálatában található ECOGEL csótányirtó gél csalétekállomásban pontosan az ilyen esetekre nyújtja a legjobb megoldást. Ez a termék szimulálja a sötétet, a nedvességet, búvóhelyként szolgálva a csótánynak. A benne lévő irtószer egy olyan – kártevőirtó szakemberek által is igen közkedvelt – gél, ami vonzó a csótányok számára, valamint olyan hatásmechanizmussal bír, amivel szerencsés esetben az egész kártevőállományt fel tudjuk számolni.  Hogy hogyan is működik ez a termék? Ide kattintva minden további információ a rendelkezésedre áll, de további kérdés esetén telefonon és e-mailben is szívesen segítünk.

A cikk írója: Nagy Gergely- területi képviselő, egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent