A lemosó permetezés és a növénykondicionáló szerek hatása

Mikor alkalmazzuk a lemosó permetezést és a növénykondicionáló szert?

A szabadban élő fás szárú növények nyugalmi időszaka lombhullástól, rügyfakadásig tart. Ez alatt a főleg téli időszak alatt a növények életfolyamatai lelassulnak, de nem szünetelnek. Ezt az időszakot a kórokozók és kártevők is mély nyugalomban töltik vagy a talajban, vagy a lehullott levelekben, vagy a növény kéregrepedéseibe húzódva.

Ezt a nyugalmi állapotot szoktuk felhasználni arra, hogy fagymentes időszakban, áztató jellegű lemosó permetezéssel és növénykondicionáló szerrel kezeljük a nyugalomban lévő növényeket. Ilyenkor a régi bevált gyakorlat szerint olyan réz és kén tartalmú növénykondicionáló szert használunk, amelyek lehetőleg olajt is tartalmaznak. A réz- és kéntartalom a baktériumos és gombás betegségek ellen véd, míg az olaj a kártevők különböző áttelelő alakjait gyéríti úgy, hogy azok légcsere nyílását eltömíti, és ezzel a kártevő pusztulását okozza.

Ezek a készítmények mély nyugalomban lévő növényekre nem gyakorolnak hatást, de ezt már nem mondhatjuk el azokról a talajban élő mikroorganizmusokról, amelyek a talajéletet biztosítják. Amennyiben figyelembe vesszük azt a tényt is, hogy a lemosó permetezéseknél a kipermetezett készítménynek csak maximum 20%-a marad a kezelendő növény felületén,a többi (cca. 80%) a környezetet, főleg a talajt terheli, – akkor azt kell mondanunk, hogy környezetvédelmi szempontból viszont „többet veszítünk a vámon, mint amennyit nyerünk a réven”.

Ezt a tudományosan is érdekes problémakört nem igen szokták tanulmányozni, pedig érdekes és érdemes lenne, mert a talajéletnek meghatározó szerepe van nemcsak a növények tápanyag- és vízháztartásában, hanem a növények természetes ellenálló képességének alakulásában is.

A növénykondicionáló szerekkel végzett kutatások és eredményének alkalmazása gyakorlatban

A kutatás és fejlesztés viszont ezen a területen sem állt le, és ma már létezik olyan bioaktivátor, amelyik úgy segíti a nyugalmi állapotban lévő növényt, hogy szilícium tartalmának köszönhetően „ébren tartja” annak infokommunikációs rendszerét. A benne lévő olaj ugyan azt a hatást biztosítja, mint a hagyományos lemosó szerek esetében.

A szilícium tartalmú növénykondicionáló szerek a talajra kerülve nemhogy nem károsítják, hanem kifejezetten segítik a talajéletet.

A szilícium tartalmú növénykondicionáló szerek sajátos tulajdonságai

Természetes szilícium tartalmú növénykondicionáló szerek használata jelentősen növelheti a növények egészségét és terméshozamát. Az ilyen szerek előnyeit felhasználva a gazdák javíthatják a talaj minőségét és a növények ellenálló képességét a stresszhelyzetekkel szemben. A szilíciumtartalmú növénykondicionáló szerek képesek javítani a növények víz- és tápanyagfelvételét, növelni a fotoszintézis hatékonyságát és védelmet nyújtani a különböző környezeti hatásokkal szemben.

Ezenkívül az ilyen szerek használata jelentősen javíthatja a terméshozam mellett a termések általános minőségét és ízét is. Ezek a szerek természetes módon segítik elő a növények egészséges fejlődését és javítják a talaj termékenységét. Ez hosszú távon a gazdák és a környezet számára is tagadhatatlanul előnyös tulajdonságuk.

Azt is lehet mondani tehát, hogy a szilíciumtartalmú kövénykondicionáló szerek ápolják a bioszférát. Ilyen biostimuláns az általunk forgalmazott EKO-SECT OVO KT nevű kéregtrágya, amely háromféle szilíciumot, algakivonatot, mikroelemeket és gyógyszertári minőségű fehér olajt tartalmaz.

Használata ősszel és tavasszal is nyugalmi időszakban javasolt. A belőle készített oldatot 1%-os töménységben javasolt kijuttatni. Az EKO-SECT OVO KT, mint növénykondicionáló szer, ősszel kijuttatva – a korábban közölteken túl – úgy is segíti az áttelelő növényeket, hogy megnöveli azok ellenálló képességét olyan kedvezőtlen környezeti hatásokkal szemben, mint amilyen a fagy kártétele.

Milyen időszakban érdemes alkalmaznunk tehát a kéregtrágyát?

Eko-Sect OVO növénykondicionáló szer

A tavaszi kijuttatás, közvetlenül a metszés után javasolt, mert ilyenkor a beszáradó permetlé lezárja a metszéskor keletkezett sebeket. Külön ki kell emelni, hogy az EKO-SECT OVO KT nem csak különálló növénykondicionáló szerként, hanem a nagyobb ág, vagy törzs részek levágása után maradó nagyobb sebfelületek lezárására, sebtapaszként is kitűnően alkalmas. Ilyenkor hígítás nélkül kell felhordani az EKO-SECT OVO KT kéregtrágyát a sebfelületre, amely a beszáradás után tökéletesen zárja és egészségesen tartja a sebfelületet, és ezzel megteremti a lehetőségét annak, hogy a növény által termelt kallusz képződésnek köszönhetően a seb gyorsan begyógyuljon.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent