Ágyi poloska fertőzöttségi körkép

Mi történt az előző évben globálisan?

Az ágyi poloska az ember környezetében az egyik leggyakrabban elforduló élősködő vagy vérszívó , amely világszerte gondot okoz. Ez a rovar kifejezetten az emberi lakóhelyekre specializálódott, és elsősorban az éjszakai órákban jelenik meg. 2022-ben az ágyi poloska fertőzöttségi mutatók a nemzetközi értékelések szerint az egész világon romlottak. A rovarok száma jelentősen megnőtt (azt hogy miért lehet ez, kifejtem lejjebb), és sok lakásban, hotelben és egyéb szálláshelyen lehetett szembesülni fertőzöttséggel. A fertőzöttség főként a nagyvárosokban lett jellemző, ahol az emberek sűrűn egymás mellett élnek, és ahol az ágyi poloska könnyen terjedhet.

Az ágyi poloska jelenléte nem csak nálunk Európában, de az Egyesült Államokban, Kanadában is jelentősen megnövekedett, illetve Ázsiában és Ausztráliában is egyre több panaszt hallani róla. A terjedésüket nagymértékben elősegíti a turizmus hirtelen újbóli fellendülése valamint az, hogy erős fertőzöttség esetén nehéz feladat ezeket a rovarokat hatékonyan kiirtani.

Mi az összefüggés a COVID és az erősödő ágyi poloska fertőzés között?

A COVID-19 miatt kialakult pandémia bizony világszinten fokozta a problémát. A home office munkavégzés nagyban elősegítette a stabil ágyi poloska populációk megjelenését, hiszen minden eddiginél bőségesebben állt rendelkezésükre a friss, finom táplálék. Mivel kizárólag emberi vért fogyasztanak, így zavartalan életkörülményeik voltak szinte elapadhatatlan táplálékforrással.

Az otthon töltött idő megnövekedésével egyenes arányban nőtt az ágyi poloskák száma is. Ezek a rovarok jellemzően az éjszakai órákban jelennek meg, de mivel az emberek több időt töltöttek az ágyukban is, így a poloskák akár napközben is kutathattak táplálék után.

Sajnos a világjárvány alatti egy-két évben a rovarirtó szolgáltatások is nehézségekkel küzdöttek. Egy járványhelyzetben ugyanis az emberek  nem feltétlenül hívtak ki  kártevőirtó szakembert magukhoz, mert jobban féltek a COVID fertőzéstől, mint az ágyi poloskától.

Ahogy az előző bekezdés végén is említettem: a pandémiát követő, újból fellendülő turizmus „segítségével” az utazók aktív közreműködésével a rovar terjedése is felgyorsult, hiszen az ágyi poloska passzív úton terjed, magyarul mi magunk hurcoljuk egyik helyről a másikra.

Milyen problémát okoz az ágyi poloska?

Sok embernek allergiás reakciója lehet a rovar okozta csípésre, ami viszketést és bőrpírt okozhat, de súlyosabb esetekben akár el is fertőződhet, A rovarok jelenléte folyamatos kényelmetlenség komoly stresszt, és szorongást idézhet elő a fertőzöttséggel érintetteknél, ami hosszú távon fáradékonysághoz és kialvatlansághoz vezet.

Fontos a megelőzés és a probléma mihamarabbi felismerése.

Pontosan ezen okok miatt biztosítunk a lakosság számára is olyan eszközöket, amikkel időben és gyorsan felismerhetik az ágyi poloska fertőzöttséget, és szükség esetén minél hamarabb kérhetik a szakember segítését. Az egyik ilyen termékünk például a Domobios ágyi poloska csapda.

Hogy hogyan is működik ez a termék? Ide kattintva minden további információ rendelkezésre áll, de további kérdés esetén, telefonon és e-mailben is szívesen segítünk.

A cikk írója: Nagy Gergely – területi képviselő, egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent