Bögölyök családja

TABANIDAE

Marhabögöly (imágó)

Megjelenése:

Az imágók nagyméretű, zömök testű legyek, testhosszuk kb. 1-2 cm, színük és mintázatuk változatos. Összetett szemeik meglehetősen nagyok, színesek. Csápjaik három, tapogatóik két ízűek. Az egy pár hártyás szárny nagyméretű, erezete szembetűnő.

Életmódja:

Csak a nőstény képes vérszívásra, szúró-szívó szájszerve segítségével. Elsősorban a reggeli órákban történik a vérszívás, kizárólag a szabadban, általában víz közelében, nedves, árnyékos erdőkben, ligetekben. Ismertek olyan fajok, ahol a nősténynek a peterakáshoz előzőleg nincs szüksége vérszívásra, és olyanok ahol a nősténynek vérre van szüksége a peték érleléséhez. Petéiket vizek közelében, növények, kövek felületére helyezik el, csomókban, egyszerre kb. 200-1000 darabot. A lárvák a nedves talajban, vagy a vízben fejlődnek, és többnyire ragadozó életmódúak, rovarlárvákat fogyasztanak. A lárvák kb. 7-11 alkalommal vedlenek, és fejlődésük akár 2-4 évig is eltarthat. Európában évente egy nemzedékük van.

Elterjedése: 

Több, mint 3500 fajuk ismert, a hazai fajok száma 58.

Jelentősége:

Rendkívül fájdalmas vérszívásával nyugtalanítja az állatokat. Vérszívása jelentős vérveszteséget okoz, és a szúrcsatornából tovább szivároghat a vér. Csípésük mind az állatoknál, mind az embernél allergiás bőrreakciót válthat ki. Szerepük kórokozók mechanikai és biológiai vektoraként is jelentős lehet. A bögölycsípés helyén myiasis is kialakulhat. A legjelentősebb fajok a Tabanus, Chrysops és Haematopota génuszokba tartoznak.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent