Csillárlégy

FANNIA CANICULARIS

Csillárlégy (imágó)

Megjelenése:

A 4-6 mm hosszú imágók a házi légyhez hasonlóak, de annál karcsúbbak. Színük feketés-szürke, a potroh két oldalán sárgás színű folt látható, a torhátukon három hosszanti fekete sáv húzódik. Szájszervük szívó működésű. A lárva jellegzetes: hát-hasi irányban lapított, rajta hosszabb-rövidebb, tüskeszerű nyúlványok találhatók. A nyúlványok a bábbölcsőn (pupárium) is megmaradnak.

Életmódja:

Szinantróp, vagyis az ember közelében élő légyfaj. A megtermékenyített nőstények 5 napos koruktól kezdve csomókban rakják le petéiket. A lárvák változatos tenyészőhelyeken fejlődnek: háziállatok bélsarában, emberi székletben, állati tetemekben, bomló gyümölcsben, tejtermékben stb. Leginkább a baromfi és a sertés bélsarát kedveli. Az első stádiumú lárvák 1-2 nap alatt megjelennek. Fejlődésük három stádiumon keresztül ideális körülmények között (27°C-on, 65% relatív páratartalom mellett) 8-10 napig tart. A bábállapot kb. 7 napig tart. A petéből tehát ideális körülmények közt 2-3 hét múlva alakul ki az imágó. A pete kivételével minden fejlődési állapot képes áttelelni.

A hím rendszerint a lámpa, csillár körül ide-oda cikázva kering, innen kapta magyar nevét is. Nappal csak rövid időre pihen meg, éjszaka üldögél a csilláron, ahol apró, fekete ürülékét is hagyja. Az emberre nem száll rá. Tavasszal és nyár elején a helyiségekben gyakori lehet.

Elterjedése: 

Kozmopolita faj.

Jelentősége:

Tömeges előfordulásukkal leginkább tojóházakban kell számolni, de olykor sertés- és lóistállókban, valamint tehenészetekben is nagy számban van jelen. Jelenlétükkel nyugtalaníthatják az állatokat és az ott dolgozókat. Kórokozók mechanikai vektoraként is jelentős lehet, és légylárva-fertőzöttséget (myiasis) is okozhatnak állatban és emberben egyaránt.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent