Konyhai csótány

BLATTA ORIENTALIS

Konyhai csótány (nőstény imágó, lárva, hím imágó)

Megjelenése:

Az imágók nagy, 20-24 mm hosszúságú rovarok. Háromszögletű, hossztengelyükre merőleges állású fejük felülnézetben nem szembetűnő. Hosszú, fonalas csáp, rágó szájszervek, nagyméretű összetett szemek, kitintüskékkel borított, hosszú lábak jellemzik. Színük vörösesbarna-fekete, nyakpajzsuk (pronotum) széles. Az imágók ivari kétalakúsága kifejezett. A hímek karcsúbbak, szárnyfedőjük a potroh kétharmadáig ér. A nőstények teste szélesebb, szárnyfedőjük erősen csökevényes, csak az első 2-3 potrohszelvényre terjed ki. Valamennyi lárvastádium szárnyatlan, az imágók röpképtelenek.

Életmódja:

Valószínűleg Észak-Afrikából származik. Terjedése évszázadokon keresztül a kereskedelmi útvonalakon keresztül történt. Fejlődési módja kifejlés.

Párosodásuk mintegy 40 percig tart. A nőstény első petetokját (ootheca) legkorábban 12 napos korában hozza létre. Egy tokban maximálisan 18 pete fejlődik. A nőstény egész élete során 5-10 petetokot képez, kb. 10 napos gyakorisággal, és kedvező körülmények közt 44 nap kell az érésükhöz. A friss petetok vörösbarna és lágy, majd az érés során feketévé és ellenálló falúvá válik. Az érett tok hosszanti tengelye mentén kinyílik, és azt az első stádiumú lárvák elhagyják. A nőstény a petetokot csak 1-2 napig hordja a potrohvégén. A lárvák fejlődése ideális környezetben 5,5-9,5 hónapig tart, ezalatt 7-10 alkalommal vedlenek, miközben méretük fokozatosan növekszik. Életmódjuk az imágókéhoz teljesen hasonló. A legelsőként megjelenő lárva nagyon különböző a többi, aktív formától: fehér színű, mindössze a szemtelep és a rágón lévő három “fog” fekete, emellett a lábak, a csápok és a szájszervek egymáshoz tapadnak. Ez az állapot néhány perc múlva átvedlik az első, aktívan mozgó lárvaalakká. A hímek kifejlődése gyorsabb, mint a nőstényeké, és a lárvák csoportosan gyorsabban fejlődnek, mint szeparálva. Az imágók élettartama melegebb környezetben kb. 2 hónap, hűvösebb élőhelyen 9 hónap is lehet. A petetok fűtetlen helyiségben áttelel.

Fejlődése a német csótányhoz képest jóval lassabb. Sötétben illetve éjszaka keres táplálékot, bármilyen, növényi vagy állati eredetű táplálékot elfogyaszt, ezek hiányában pedig akár a papírt, textíliát is. Folyadékigénye jelentős. Az optimális hőmérséklet számára 20-29°C közötti, de ha víz folyamatosan a rendelkezésére áll, akkor ennél melegebb környezetet is elvisel. Legjellemzőbben az épületek földszintjén, azon belül is a padló szintjéhez közel, valamint a csatornahálózatban fordul elő. A Blatta nemre egységesen jellemző a lábak végén, a karmok között elhelyezkedő, csúszásmentes mozgást biztosító tapadópárna (arolium) hiánya, ezzel magyarázható, hogy nagyon sima felületeken nem tudnak felkapaszkodni.

Elterjedése: 

Kozmopolita faj.

Jelentősége:

Különböző kórokozók mechanikai vektora, közvetlen érintésükkor bőrkiütés jelentkezhet, ürülékük, váladékuk, kültakarójuk törmeléke allergiát válthat ki.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent