Német csótány

BLATTELLA GERMANICA

Német csótány (nőstény imágó)

Német csótány (petetok)

Megjelenése:

Az imágó 10-15 mm nagyságú, hosszúkás rovar. Háromszögletű, hossztengelyükre merőleges állású feje felülnézetben nem szembetűnő. Hosszú, fonalas csáp, rágó szájszervek, nagyméretű összetett szemek, kitintüskékkel borított, hosszú lábak jellemzik. Színük szalmasárga-barnássárga, a nyakpajzson (pronotum) két hosszanti sötét sáv húzódik. Ez a lárvákon szélesebb, és a tor utolsó két szelvényére is kiterjed. Az imágók ivari kétalakúsága kifejezett. A hímek testvége elkeskenyedő, szárnyfedőjük csak a 8. potrohszelvény kezdetéig ér, a 7. és 8. potrohszelvény háti oldalán ivari mirigyek nyílnak, a fartoldalék (cercus) 11 ízű. A nőstények teste szélesebb, szárnyfedőjük kissé túlnyúlik a testen, a fartoldalék 12 ízű. Valamennyi lárvastádium szárnyatlan.

Életmódja:

Valószínűleg a mai Etiópia – Szudán területéről származik. Terjedése évszázadokon keresztül a kereskedelmi útvonalakon keresztül történt. Fejlődési módja kifejlés.

Az imágók néhány napos korukban párosodnak, majd a nőstény 2-4 nap múlva petetokot (ootheca) képez, amelyben átlagosan 37 pete fejlődik. A nőstény egész élete során 4-8 petetokot képez, és az ötödiktől kezdődően megfigyelhető az egy tokra eső peteszám csökkenése. Az egyes petetokok kb. 22 napos gyakorisággal képződnek, és átlagosan 17 nap kell az érésükhöz. A friss petetok fehér, majd rózsaszín, végül 1-2 napon belül gesztenyebarna színűvé válik. Az érett tok hosszanti tengelye mentén kinyílik, és azt az első stádiumú lárvák elhagyják. A kikelés 5 percen belül lezajlik. A nőstény a petetokot a kikelés napjáig potrohvégén hordja. A lárvák 1-2 hónapig tartó fejlődésük során 5-7 alkalommal vedlenek, miközben méretük fokozatosan növekszik. Életmódjuk az imágókéhoz teljesen hasonló. Laboratóriumi körülmények közt a hím imágók átlagosan 128 napig, a nőstények 153 napig élnek.

Hazánkban évente 3-4 nemzedéke lehet. Sötétben illetve éjszaka keres táplálékot, elsősorban keményítőtartalmú élelmiszert, de bármilyen, növényi vagy állati eredetű táplálékot elfogyaszt, ezek hiányában pedig akár a papírt, textíliát is. Folyadékigénye jelentős. Kedveli a 25-30°C hőmérsékletű helyeket. Szinte bármilyen felületen kitűnően mászik, gyorsan fut.

Elterjedése: 

Kozmopolita faj.

Jelentősége:

Különböző kórokozók mechanikai vektora, közvetlen érintésükkor bőrkiütés jelentkezhet, ürülékük, váladékuk, kültakarójuk törmeléke allergiát válthat ki.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent