Szuronyos istállólégy

STOMOXYS CALCITRANS

Szuronyos istállólégy (imágó)

Megjelenése:

Az imágók kb. 4-7 mm hosszúak, sötétszürke színűek, egy pár hártyás szárnnyal rendelkeznek. Jellegzetes vörösbarna színű, nyugalmi állapotban előreirányuló szúró-szívó szájszervük.

Életmódja:

Szinantróp, vagyis az ember közelében élő légyfaj. A hím és nőstény egyaránt vérszívó, bár néhány napig virágokból szívott szénhidrátokon is képesek élni. Elsősorban szarvasmarhán táplálkozik, de egyéb állatfajokon és emberen is szívhat vért. Jellemzően a szarvasmarha törzsét és lábszárait támadják. Az imágók naponta több alkalommal táplálkoznak, leginkább a reggeli és a késő délutáni órákban, néhány percen keresztül.

A 3-5 napos korukban párosodó nőstényeknek előzőleg vért kell szívniuk. A megtermékenyítést követően, 2-3 nappal később kezdik el lerakni petéiket kisebb csomókban, ciklusonként összesen 60-130 darabot. Az újabb peterakáshoz újabb vérszívásra van szükség. A nőstény élete során 60-800 petét produkál.

A petéből 12-24 óra múlva kel ki a lárva, amely különösen kedveli az állatok bélsarát, vizeletét is tartalmazó, erjedő, bomló anyagokat. Jellemzően a takarmányt is tartalmazó és bélsárral, vizelettel átitatott, bomló, penészes szalmában, szénában és szilázsban fejlődnek. Friss bélsárban nincs lárvafejlődés. Városi környezetben tömegesen fejlődhetnek a levágott és komposztált fűben is.

A lárvakori fejlődés 27°C-on 12-13 napig tart. Az utolsó stádiumú lárva bebábozódik, végül a bábból kb. 1 hét múlva bújik elő az imágó. Az imágók általában nem élnek tovább 2 hétnél. A szuronyos istállólégy imágó vagy lárva alakban is képes áttelelni.

Elterjedése: 

Kozmopolita faj.

Jelentősége:

Világszerte a szarvasmarha legfontosabbnak tartott vérszívó légyfaja, amely fájdalmas szúrásával zavarja az állatokat, csökkent takarmányhasznosítást és tejtermelést idéz elő. Kórokozók mechanikai és biológiai vektoraként is jelentős lehet.

Forrás: mege.hu

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
Ekoprevent
Tisztelt Vásárlóink!
Irodánk 2023. december 22-től 2024. január 05-ig ZÁRVA tart.
A webshopban ezen időszak alatt leadott megrendelések feldolgozása január 08-án kezdődik.
Köszönjük megértésüket. Kellemes Ünnepeket és Nagyon Boldog új Évet kívánunk minden kedves Partnerünknek!